Ingázók Ausztriában

Mára már kb. 120 000 ember ingázik Magyarországról Ausztriába naponta dolgozni. 
A munkavállalók a kedvezően magas bérezés és a családi pótlék jelentős mértéke miatt szívesen járnak át a szomszédos országba, míg az ott megkeresett pénzt otthon költik el.

Az osztrákok szigorítás címén azzal rukkoltak elő, hogy a magyar bérekhez kívánják igazítani az ingázók jövedelmét. 
Természetesen a munkavállalóknak ez meglehetősen rossz hír, hiszen a megszokott életszínvonal így már nem biztos, hogy tartható lenne.

Nem ok nélkül teszik ezt a sógorok. A cél feltehetően arra irányul , hogy aki Ausztriában szeretne továbbra is dolgozni, költözzön is át, amit megkeres azt pedig ott is költse el. Ebben az esetben megilleti a munkavállalót a rendes osztrák bérezés valamint juttatás is (14 havi jövedelem, családi támogatások, esetleg lakhatási és egyéb szociális támogatás is).
Nyilván az osztrák adózási rendszerbe bekerülve számíthatnak az osztrákok arra, hogy így a beáramló munkaerő stabilizálódik, mindenképpen jótékony hatása lesz a gazdaságra. 
Az ingázók zöme 20-45 év közötti iskolázott szakmunkás vagy diplomás, rendszerint nyelvismerettel, ami már nem jelent különösebb integrálódási gondot sem a befogadó ország számára. 

A választás nagy fejtörést okozhat majd az ingázóknak, de bizonyosan dönteniük kell.....nem beszélve arról, hogy vajon milyen munkát találhatnak majd otthon akár több éves osztrák kötődés után?!

Úgy tűnik ezzel az intézkedéssel az osztrákok további tízezreket szippantanak el Magyarországról.