Erdei iskola: Zárva

- Na, ilyen csak minden szökőévben fordul elő, hogy holnap nem megyek iskolába... - mondja a kis vakond sün komának.
-Te tudod, hogy miért lesz zárva az iskola ? - kérdezi a süni.

A kis vakond látja, hogy barátja nem érti a szünnap okát, így kihúzza a kezét a kockás nadrágjából és türelmesen elkezdi magyarázni 

- Ismered az ordas farkast, így azt is tudod, hogy iskolánkban megszüntette a medve által osztott mézet. A lapulevelekből készült bölcs bagoly könyveket felváltotta a görény új verziója, amiből egy kukkot sem értek. Nehezebb is lett az iskolatáskám, mert amióta a patkány is oktatásügyi főelőadó lett a sunyi rókával, azóta kőből készített munkafüzeteket cipelek, jól kifundálta ez a klikk, hogy délután már játszani sincs időm az erdei tisztáson, pedig a tücsök is ott hegedült, a fülemüle éneke olyan szépen szólt, hogy még a homokozólapát is megállt olyankor a kezemben.
Az erdei állatok elfáradtak, éjjel-nappal csak tanultak, így már másra nem is jutott idő. A tanítóink szintén túlterheltek lettek, mert a bűzös borz előírta számukra a rendszeres levélgyűjtést, még a fa kérgéből is papírt készítenek, mert az ordas farkas klikkje már azt sem ad. Tegnap is a homokba írt harkály tanár úr, még jó, hogy nem esett az eső...erről jut eszembe, Te tudod, hogy két hete miért volt olyan nagy a gombák kalapja? Hát azért, mert az erdő lakói gyűlést tartottak, a gombák pedig a szivárvány minden árnyalatában óriásira nőttek beterítve az egész tisztást ...még jó, hogy esett az eső.

- Azt tudom, hogy nehéz az iskolatáska, hiányzik a könnyed lapulevél könyvem, nem értem, hogy Móka Márton tanár úr és Mosoly Mókus tanárnő miért rohan mostanában mindig...
- A mohó kecskék elkezdték az erdőnk fáinak a dézsmálását, a telhetetlen hörcsögök már az iskolaköpenyünket is ellopták, a tó pedig tele lett piranjával...vagy piranhával, már ezt sem tudom.

- Tudod süni, ha most nem állítjuk meg ezt a kapzsi harácsolást és engedjük, hogy olyanok írják a könyveinket, akik eddig csak makkot számoltak, akkor az okos, bölcs türelmes tanáraink elköltöznek egy másik erdőbe, mi pedig itt maradunk a kopasz tisztáson, ahol a mai fák dús lombjai nem lesznek képesek árnyékot adni, mert az összes egészséges levelüket bottal verik le róluk.

-Hát ezért nem megyek holnap iskolába, mert rajtam is múlik, hogy megmaradjon az erdei iskola, még ha az ordas farkas üvölt is, hogy egy nagy Pukli nőtt a hátán.