A dolgozó nő

A dolgozó nő

Sokan ismerjük, hogy mit takar, mégis akadnak olyanok is, akik úgy használják magukra nézve ezt a kifejezést, hogy a tartalmát nem igen tapasztalták még meg.
A dolgozó nő rendkívül sokoldalú.
Reggel korán kel. Mire a gyerekek kinyitják a szemüket, anya ( mert ilyenkor éppen az) már nincs otthon, ám az asztalon meleg péksütemény és  forró kakaó  várja az ébredő lurkókat. Hogy csinálta?! Reggeli után nem jelent nehézséget a tízórai elkészítése sem, hiszen az is ott van már becsomagolva...csak azt várja, hogy bekerüljön a megszokott helyére az iskolatáskába.
 
A dolgozó nő ( anya) a délelőttöt a munkahelyén tölti. Ebédidőben kiszalad a zöldségeshez, hogy legyen otthon friss gyümölcs. Kora délután hazafelé elmegy az óvodába a kicsiért, majd még bevásárol. Útközben figyelmesen hallgatja a napi történteket kisebbik gyermekétől.  Amint beteszi a lábát a lakásba, már a másik gyermeke azzal fogadja, hogy éhes. Kipakol  a szatyrokból és azonnal nekilát az ebéd készítéshez. Közben a két gyerekkel párbeszédet folytat. Az iskolás korú gyermeke nem érti a történelmet, így  fakanállal a kezében az ókori Rómáról beszélgetnek.Pikk-pakk kész az ebéd és terülj terülj asztalkám , máris körbeülik. Éppen ekkor ér haza a dolgozó nő dolgozó férje is. A kellemesen elköltött ebéd után a házimunkát folytatja anya, aki most is dolgozó nő. Elmosogat, majd berak egy mosást. Felrakja a kukoricát főni a kuktába, biztosan  elfogy...még vacsora előtt. Ránéz a vasalókosárra, de 30 fokban még nincs kedve, így felhúzza a friss ágyneműt. Még van idő vacsoráig, gyorsan elvégzi a hazahozott munkáját. Jönnek a gyerekek hozzá szinte egyszerre...éhesek. Nos, akkor készít vacsorát.  Ezt követően ismételten elmosogat, a kicsit megfürdeti, a nagy önállóan végzi ezt a napi feladatot, csak semmit nem talál...hol a gatyám, melyik az én törölközőm...ez is mind az anya, a dolgozó nő napi teendője. Végre lefekteti a gyerekeit, a kicsinek mesél, álomba ringatja, betakarja.Átmegy a másik gyerekhez, leül az ágya szélére, még csevegnek egy keveset...majd megcsókolja a homlokát , megsimogatja és leoltja a lámpát. 
Leül egy percre és örömmel konstatálja, hogy vége a napnak, de ekkor megakad a szeme a vasalókosáron. Előveszi a vasalódeszkát , nekilát. Gyorsan végez, azt hiszi...hű elrepült az idő, már tíz óra is elmúlt. Gyors zuhanyt vesz, behuppan az ágyba, kinyit egy könyvet...de már alszik is .
Ilyenek vagyunk mi klasszikus dolgozó nők...és persze ezzel együtt boldogok is, hiszen a teljesség csak ebben a formában adott számunkra. 
Ebbe a kategóriába nem tartozik bele az, akinek hat cselédje van...de akinek csak kettő vagy egy, az sem. A fent említett dolgokat mások végzik el az ilyen "dolgozó nők" helyett, még a gyerek betakargatását is.